2015. március 15., vasárnap

Ünnepi aprósütemény - Pattincs (Non plus ultra)


Ezért a sütiért mindig kicsit könyörögni kellett Joli Mamának. Ritkán készítette, leginkább ünnepi alkalmakkor, például húsvétkor. Elhittük, hogy milyen bonyolult, mert nagyon finom volt. És ami nagyon finom, az nyilván nagyon bonyolult is. A kinézete is elég extrém volt, ami szintén a különlegességét erősítette. Ez még jóval a macaron őrület előtt volt. Mi gyerekek általában szétszedtük, levettük a habot, majd külön megettük a baracklekvárral összeragasztott lapocskákat. Aki ismeri, non plus ultraként ismeri. De mi csak pattincsnak neveztük.
Gondoltam nincs is jobb alkalom a felelevenítésére, mint a húsvét. Úgyis terveztem egy mamasütit beilleszteni a húsvétváró bejegyzések sorába. Rákészültem, hogy egy darabig a konyhában fogok rostokolni. És egy kicsit aggódtam is, hogy vajon sikerül-e. Erre mi történt? Se bonyolult, se időigényes nem volt az elkészítése. Ám az íze. Tényleg felülmúlhatatlan. Gyerekkorom óta nem ettem, kár, hogy kihagytam annyi évet. A kinézete pedig egyszerűen csodás. Ha szeretnél kevés munkával vendégelvarázsolós süteményt az ünnepi asztalra tenni, akkor csak ajánlani tudom.


A tojások sárgáját és fehérjét elválasztom, a fehérjéket félreteszem a habhoz. A tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kis darabokra vagdosott vajat hozzáadom a sütőporral elkevert liszthez, és jól összegyúrom. Fél órára beteszem pihenni a hűtőbe, de akár hosszabb ideig is pihenhet, ha épp nincs időnk folytatni. Pihentetés után egészen vékonyra nyújtom, és kis méretű, kb 4 cm-es korongokat szaggatok belőle. Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakom őket, lehet egymáshoz közel, mert nem fognak nagyot nőni. A tojásfehérjét a cukorral és a pár csepp citromlével tejföl sűrűségűre verem, nem kell, hogy elolvadjon benne a cukor, nyogodtan maradhat kissé szemcsés. Habzsákba vagy sarkán kivágott zacskóba töltöm, és minden korongra nyomok annyit, hogy egy kis távolság maradjon a tészta széle és a hab széle között. 170 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb 15-20 perc alatt megsütöm.



Miután kihűlt, két-két habsapkás kis sütikorongot baracklekvárral, lehetőleg házival összeragasztok. Ezután már érdemes velük óvatosan bánni, mert kissé sérülékenyek. De úgysem kell felettük sokáig őrködni. Ezt garantálom.
Ilyen gyönyörűségek lesznek belőle.





Meg kell jegyeznem egy nagyon fontos dolgot. Engem elragadott a jácint szépsége, és egyébként sem tálalásra, csak fotózáshoz diszítettem ki a kis tányért. De semmiképp ne kövesd a példámat, és ne tegyél jácintot ehető dolgokra, főleg ne gyerekek közelében! Ugyanis nem ehető, sőt! Ha biztonságos, ehető virágokkal szeretnél dekorálni, de nem vagy benne biztos, hogy melyek azok, itt találsz egy egész jó összesítést:

http://levendulamagazin.hu/recept/34-eheto-viragok

Innen pedig még rendelni is tudsz, ha másképp nem tudsz hozzájutni:

http://www.szentesinfo.hu/ehetoviragok/ehetoviragok.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése